Lexus NX Overtrail: helemaal Omotenashi (video)
De Lexus NX is al wat jaren op de markt en niet bepaald zonder succes. Inmiddels zijn er 1,5 miljoen van verkocht en is het de best verkopende Lexus van dit moment. Dat verwondert ons niet zo. Niet alleen in de oorspronkelijke vorm zie je hem veel, ook in de onlangs gefacelifte variant. Bekijk onze video van de Lexus NX Overtrail voor alles wat je wil weten.
De NX is verkrijgbaar in een aantal smaken, waarbij de President de meest luxe van het stel is en de F Sport de, je raadt het niet, meest sportieve. Nu is daar de Overtrail aan toegevoegd, het eerste model van Lexus dat ook voor off-road rijden bedoeld is. Wij mochten mee naar Lanzarote om daar te kijken hoe de NX Overtrail het doet op het moment dat de ondergrond niet meer bestaat uit een strak asfaltlaken maar uit puntige keien, klapperende wasbordjes en diepe geulen en andere onverharde paden.
Video Lexus NX Overtrail
Geen marketing-modelletje
Lexus komt met de Overtrail op het moment dat de NX al flink wat jaren op de markt is. Aanvankelijk zijn we dus geneigd om te denken dat de Overtrail een leuke vinding van de Marketing-afdeling is om de verkopen nog een extra duwtje in de rug te geven. Maar we komen er al snel achter: Lexus doet niet aan marketing-modelletjes. De lijst met aanpassingen aan de Overtrail is lang en als we in gesprek zijn met Patrick Scheelen, verantwoordelijk voor de PR van Lexus (en GAZOO Racing) in Europa, blijkt dat de Overtrail slechts een voorbode is voor wat er komen gaat: de NX Overtrail is niet alleen een extra ruige en sterke NX, het is ook gelijk de launch van het Overtreil-merk. Onze vrije interpretatie dat er dus meer modellen in Overtreil-uitvoering komen wordt niet resoluut van tafel geveegd. Wij weten genoeg. En ja, dat zijn aannames.
Zwarte details
Aan de buitenzijde is de Overtrail natuurlijk te herkennen aan de nieuwe metallic lak, Moon Desert. Kijk je verder dan springt er veel meer in het oog, zoals alle zwarte details. De Spindle Grille, de spiegels, deurgrepen, raamlijsten en daklijsten: alles is uitgevoerd in een donkere tint. Om het af te maken staat de NX Overtrail op matzwarte 18” wielen met grove All Terrain banden. In de Lexus heb je iets meer kans op hoogtevrees, er is namelijk 15 mm meer bodemvrijheid. Ook het interieur is helemaal aangepast aan de auto, met zwarte en zandkleurige materialen die perfect aansluiten bij de buitenkant. Meest in het oog springen misschien wel de Geo Layer inlegdelen op diverse plekken in het interieur. Het is gebaseerd op het patroon van steenlagen en oogt prachtig.
Nog sterker
Onzichtbaar zijn de vele aanpassingen onderhuids. Nieuwe schokdempers en veren spreken voor zich, de actieve ophanging aan de achterkant doet dat minder. De werking is echter fenomenaal. Tijdens het rijden over een verschrikkelijk stuk onverhard met enorm ‘wasbord’ kijken we elkaar aan of het wel echt een wasbordje is of het gewoon zo lijkt. We stoppen, stappen uit en concluderen dat het echt het geval is. Dan maar weer terug de auto in. Rijden. Niets. Als we de auto in de sport-stand zetten verdwijnt de actieve houding van het onderstel. En jawel: op hetzelfde traject vliegen onze microfoontjes in het rond en besluit de camera gelijk maar van de ruit te vallen. Het is haast ongeloofwaardig hoe goed het onderstel werkt.
Om te zorgen dat alles de bekende Lexus-marge heeft qua kwaliteit is het chassis verder verstevigd. Op tal van plekken is echter versteviging te vinden, in de vorm van verlijmingen op laspunten.
Omotenashi
Naarmate de dag vordert, waarbij we zo’n zes uur verhard en onverhard voor de kiezen krijgen, is het meer dan duidelijk dat dit geen marketing-gevalletje is maar een serieuze upgrade van een bestaand model. Patrick Scheelen: “Al deze verbeteringen zijn niet alleen voor dit model, het is zoals altijd een leerschool voor de toekomst, de volgende modellen zullen ook weer profiteren van deze kennis die we hebben opgedaan.”
Lexus weet te overtuigen op ieder vlak, daar staat het merk ook voor. Comfort, kwaliteit en zekerheid in overvloed. Het wil de bestuurder geruststellen, vertrouwen geven. Lexus noemt het de Lexus Driving Signature, kortweg LDS. Eigenlijk niet meer of minder dan wat Japanners Omotenashi noemen, de kunst van Japanse service, waarbij geanticipeerd wordt op iedere behoefte en met aandacht voor ieder detail, zonder iets terug te verwachten. De klant tijdens zijn bezit van de auto op een natuurlijk manier laten voelen dat zijn auto alles aankan en niet zal teleurstellen. Dat doet hij tijdens deze heftige dag rijden bij ons al heel snel.
Lexus NX Overtrail in Nederland
In Nederland zijn er twee versies van de NX Overtrail te koop, de hybride 350h en de Plug-In hybride 450h+. Die tweede wil je, die is namelijk niet alleen sterker, hij kan als Plug-In ook zo’n 70 kilometer volledig elektrisch rijden én hij is daardoor een stuk goedkoper. De 450h+ is er vanaf € 73.495.
Ook zonder te laden is deze versie nóg zuiniger dan de 350h, maar mocht je nou absoluut geen Plug-In willen dan kun je de 350h aanschaffen voor een prijs vanaf € 79.495. Onze tip: niet eens nadenken en lekker voor de Plug-In gaan.